Žitenická palírna

411 41 Žitenice, okr. Litoměřice

tel. 777 229 956, 739 662 292

Předkvašování ovoce

Palírna nepřevezme nezralé, nečisté, nezdravé a neodborně předkvašené ovoce!

Předkvašování ovoce Vám slouží pro efektivnější a snadnější sběr, převážně letního, postupně dozrávajícího, avšak rychle se kazícího, ovoce. Při předkvašování sbíráte a odborně ošetřujete jeden druh, postupně na stromech dozrávajícího ovoce, v průběhu několika týdnů a poté ho bezprostředně dovezete na palírnu. Ovoce je tak pro palírnu v optimálním stavu - má vysoký obsah cukru či již zkvašeného alkoholu, měkkou konzistenci a zahájený či probíhající kvasný proces bez zapaření, hniloby a plísně. Zároveň tím šetříte svůj čas i peníze, neboť jedete na naší palírnu s ovocem pouze jednou.

Podle našeho návodu předkvašené ovoce (viz bod a. až e.) je převzato jako čerstvé ovoce k pálení a zpracováno spolu s čerstvým ovocem.

NÁVOD NA PŘEDKVAŠOVÁNÍ:

a. Postupně sbírejte palírensky zralé (měkké, přezrálé a velmi sladké), zdravé (nenahnilé, neplesnivé a nezapařené) a čisté (bez stopek, třapin, listí, větviček, trávy a hlíny) ovoce, spadlé na zem, setřesené či utržené ze stromu, narušte jeho slupku (např. rozmačkáním v ruce) a poté uložte do vhodné nepropustné plastové nádoby - barel, soudek, sud, kýbl apod. Červivost, okus hmyzem a ptáky, barevné změny na slupce, strupovitost či otluky ovoce při předkvašování nevadí, šárka u sladkých plodů nevadí.

PALÍRENSKY ZRALÉ MERUŇKY, BROSKVE A ŠVESTKY (SLIVONĚ) JSOU MĚKKÉ A SLADKÉ! PALÍRENSKY ZRALÉ HRUŠKY A JABLKA JSOU NA SKUS MĚKKÉ A SLADKÉ! NEPŘEDKVAŠUJTE PALÍRENSKY NEZRALÉ OVOCE, NEROZPADNE SE A NEBUDE KVASIT A MY VÁM TAKOVÉ OVOCE NEPŘEVEZMEME NA PALÍRNU!

Jak narušit slupku ovoce při předkvašování:

1. Jádrové ovoce (jablka a hrušky) musíte při jejich předkvašování předem zbavit stopek a poté jemně strojově pomlít nebo rozmixovat na kaši a následným kvasným procesem zcela ztekutit (kvas musí být bez kousků ovoce či slupek); pouhé rozkrájení, nastrouhání či nakrouhání jádrového ovoce rozhodně nestačí! PŘEDKVAŠOVÁNÍ JABLEK A HRUŠEK VÁM PRO VELKOU PRACNOST NEDOPORUČUJEME! Pokud se do něj přesto pustíte, musíte přesně dodržet výše uvedené požadavky!

2. Peckové ovoce (višně, třešně, meruňky, broskve a švestky-slivoně) a hrozny musíte při jejich předkvašování předem rukou či jinak rozmačkat, aniž však rozdrtíte pecky.

b. Ovoce se vždy musí zcela ponořit do uvolněné vlastní šťávy, která zabrání jeho styku se vzduchem. Rozmačkáním rukou, resp. pomletím či rozmixováním na kaši (jablka a hrušky) a následným promícháváním zabráníte přístupu vzduchu k ovoci a tím i vzniku hniloby, plísně a zapaření ovoce.

c. Nádobu s ovocem nepřeplňujte (zpočátku pouze do ½, jinak hrozí přetečení obsahu při bouřlivém kvašení), uložte do stínu nebo místnosti a přikryjte netěsně víkem, igelitem či látkou. Nepřidávejte kvasinky, vodu, jiné druhy ovoce, rybíz, angrešt, kyselé hrozny ani kompoty. Další, stejný druh ovoce, můžete do nádoby s kvasícím ovocem postupně přidávat, vždy však musíte narušit slupku přidávaného ovoce dle našeho návodu a obsah nádoby řádně promíchat.

d. Ovoce Vám začne během předkvašování samovolně kvasit, zvětší se jeho objem (ovoce „kyne“), uvolňuje se oxid uhličitý (ovoce „bublá“) a postupně se samovolně zcela rozpadá na kaši. A právě zcela rozpadlé a ještě kvasící ovoce je na palírně důležitým měřítkem správného předkvašení Vašeho ovoce. Předkvašované ovoce v nádobách musíte nejméně jednou týdně řádně promíchat a častějším promícháním určitě nic nezkazíte.

e. Předkvašené ovoce přivezte, co nejdříve, po ukončení jeho sklizně (sběru) spolu s posledním, čerstvě načesaným ovocem (tzv. poslední sklizní, pokud ji máte) na palírnu. Předkvašené ovoce Vám bude přijato jako čerstvé ovoce k pálení. Při přepravě předkvašeného ovoce na palírnu dávejte pozor, obsah v nádobách může otřesy při manipulaci a dopravě znovu začít kvasit a hrozí přetečení, či dokonce bouřlivé vykypění kvasu z nádob ve Vašem vozidle.


...Zpět