Předkvašování ovoce
Palírna Vám nepřevezme nezralé, nečisté, nezdravé a neodborně předkvašené ovoce!
Předkvašování ovoce není povinnost ale možnost efektivního sběru postupně dozrávajícího ovoce. Při předkvašování sbíráte a odborně ošetřujete ovoce, které Vám v průběhu několika týdnů postupně dozrává na stromech, a poté ho bezprostředně dovezete na palírnu. Ovoce je tak pro palírnu v optimálním stavu - má vysoký obsah cukru či již zkvašeného alkoholu, měkkou konzistenci a zahájený či probíhající kvasný proces bez zapaření, hniloby a plísně. Předkvašováním šetříte svůj čas i peníze, neboť jedete na naší palírnu s ovocem pouze jednou. Ovoce předkvašené podle našeho návodu (viz bod a. až e. níže) je převzato a zpracováno (smícháno) společně s čerstvým (nepředkvašeným) ovocem.
NÁVOD NA PŘEDKVAŠOVÁNÍ:
a. Postupně sbírejte palírensky zralé (měkké, přezrálé a velmi sladké), zdravé (nenahnilé, neplesnivé a nezapařené) a čisté (bez stopek, třapin, listí, větviček, trávy, hlíny a drobných kamínků) ovoce, spadlé, setřesené či utržené ze stromu, narušte jeho slupku a poté uložte do vhodné nepropustné plastové nádoby - barel, soudek, sud, kýbl apod. Červivost, okus hmyzem a ptáky, barevné změny na slupce, strupovitost či otluky ovoce při předkvašování nevadí, šárka u sladkých plodů nevadí.
PALÍRENSKY ZRALÉ TŘEŠNĚ, VIŠNĚ A HROZNY JSOU SLADKÉ!
PALÍRENSKY ZRALÉ MERUŇKY, BROSKVE A ŠVESTKY (SLIVONĚ) JSOU NA HMAT MĚKKÉ A SLADKÉ!
PALÍRENSKY ZRALÉ HRUŠKY A JABLKA JSOU NA SKUS MĚKKÉ A SLADKÉ!
Slupku sbíraného ovoce musíte při předkvašování narušit!
Jak narušit slupku ovoce při předkvašování:
1. jablka a hrušky musíte při jejich předkvašování zbavit stopek a předem jemně strojově pomlít nebo rozmixovat na kaši a následným kvasným procesem zcela ztekutit; pouhé rozkrájení, nastrouhání či nakrouhání tedy rozhodně nestačí! U jablek i hrušek musíte předem odstranit stopky! VAŠE PŘEDKVAŠENÉ JABLKA A HRUŠKY MUSÍ BÝT BEZ STOPEK A ZCELA ZTEKUCENÉ TAK, ABY SE DALY ČERPAT ČERPADLEM. PŘEDKVAŠOVÁNÍ JABLEK A HRUŠEK VÁM PRO VELKOU PRACNOST NEDOPORUČUJEME! Pokud se do něj přesto pustíte, musíte dodržet přesně naše požadavky. PŘÍJEM JABLEK A HRUŠEK, JAKO ČERSTVÉHO OVOCE (TRHANÉHO NEBO SETŘESENÉHO ZE STROMŮ ČI SEBRANÉHO ZE ZEMĚ), JE ZAHÁJEN VŽDY OD ZÁŘÍ, POKUD CHCETE PŘEVZÍT JABLKA A HRUŠKY DO KONCE SRPNA, MUSÍTE JE PŘEDKVASIT PODLE NAŠEHO NÁVODU! PŘEDKVAŠENÉ JABLKA A HRUŠKY SE PŘIJÍMAJÍ POUZE DO KONCE SRPNA!
2. višně, třešně, meruňky, broskve, švestky-slivoně a hrozny musíte při jejich předkvašování zbavit stopek či třapin a předem rukou či jinak rozmačkat do vlastní šťávy, aniž však rozdrtíte pecky.
b. Ovoce se vždy musí zcela ponořit do uvolněné vlastní šťávy, která zabrání jeho styku se vzduchem. Rozmačkáním rukou, resp. pomletím či rozmixováním na kaši (jablka a hrušky) a následným promícháváním zabráníte přístupu vzduchu k ovoci a tím i vzniku hniloby a plísně a zapaření ovoce.
c. Nádobu s ovocem nepřeplňujte (zpočátku pouze do ½, jinak hrozí přetečení obsahu bouřlivým kvašením), uložte do stínu nebo místnosti a netěsně překryjte (víkem, igelitem). Nepřidávejte kvasinky, jiné druhy ovoce, rybíz, angrešt, kyselé hrozny ani kompoty. Stejný druh ovoce můžete do nádoby s kvasícím ovocem postupně přidávat, vždy však musíte narušit slupku přidávaného ovoce (viz bod a. našeho návodu) a obsah nádoby řádně promíchat. Rozmačkané a zamíchané ovoce Vám v letních měsících (tepoty nad 20°C) během několika dnů vlivem samovolného kvasného procesu ztekutí > nepřidávejte žádnou vodu!
d. Ovoce Vám začne v letních měsících během několika dnů samovolně kvasit, zvětší se jeho objem (ovoce „kyne“), uvolňuje se oxid uhličitý (ovoce „bublá“) a postupně se samovolně zcela rozpadá na kaši ((ovoce se “ztekutí”). A právě zcela rozpadlé a ještě kvasící ovoce je na palírně důležitým měřítkem správného předkvašení Vašeho ovoce. Předkvašované ovoce v nádobách musíte nejméně jednou týdně řádně promíchat a častějším promícháním určitě nic nezkazíte…
e. Předkvašené ovoce přivezte, co nejdříve (bez meškání), po ukončení jeho sklizně (sběru) spolu s posledním, čerstvě načesaným ovocem na palírnu. Předkvašené ovoce Vám bude přijato jako čerstvé ovoce k pálení. Při přepravě předkvašeného ovoce na palírnu dávejte pozor, obsah v nádobách může otřesy při manipulaci a dopravě znovu začít kvasit a hrozí přetečení, či dokonce bouřlivé vykypění kvasu z nádob ve Vašem vozidle.