Žitenická palírna

411 41 Žitenice, okr. Litoměřice

tel. 777 229 956, 739 662 292

Sortiment ovoce k pálení

Ovoce dovezené na palírnu musí být:

a. čerstvé (tj. bezprostředně načesané či sebrané) nebo odborně předkvašené (viz Předkvašování ovoce)

b. palírensky zralé (tj. velmi sladké, meruňky, broskve a slivoně-švestky měkké; jablka a hrušky na skus měkké)

c. zdravé (tj. nenahnilé, neplesnivé a nezapařené)

d. čisté (tj. bez hlíny, trávy, listí a větviček; třešně, višně a slivoně-švestky bez stopek, hrozny bez třapin)

Drobné čerstvé otluky, okus hmyzem a ptáky, červivost, strupovitost, skvrnitost a zakrslost u čerstvého, palírensky zralého, zdravého a čistého ovoce nevadí.

 

Palírna při příjmu rozlišuje čerstvé a předkvašené ovoce k pálení.

Čerstvé ovoce k pálení je čerstvé, zralé, zdravé a čisté ovoce sebrané na stromech či pod stromy a bezprostředně přivezené na palírnu.

Předkvašené ovoce k pálení je ovoce zpracované u pěstitele (zákazníka) v souladu s pravidly Předkvašování ovoce. Odborně zpracované předkvašené ovoce je na palírně přijato a smícháno s čerstvým ovocem k pálení.

PALÍRNA NEPŘEVEZME K PÁLENÍ ČERSTVÉ ČI PŘEDKVAŠENÉ OVOCE, KTERÉ NESPLŇUJE KVALITATIVNÍ POŽADAVKY UVEDENÉ V SORTIMENTU OVOCE A PŘEDKVAŠOVÁNÍ OVOCE. NEVOZTE TAKOVÉ OVOCE NA PALÍRNU!

 

Kvalitativní požadavky palírny na jednotlivé druhy čerstvého ovoce:

Třešně

Palírensky zralé třešně jsou sladké, s peckami, bez stopek a listí. Červivost, okus hmyzem a ptáky nevadí - jde o známku palírenské zralosti. Pozor na zapaření při skladování v uzavřených nádobách. Do celkového množství 360 kg s peckami jsou palírnou zpracovány spolu s višněmi. Lze předkvašovat pouze po předchozím rozmačkání plodů rukou.

Višně

Palírensky zralé višně jsou sladké, s peckami, bez stopek a listí. Červivost, okus hmyzem a ptáky nevadí - jde o známku palírenské zralosti. Pozor na zapaření při skladování v uzavřených nádobách. Do celkového množství 360 kg s peckami jsou palírnou zpracovány spolu s třešněmi. Lze předkvašovat pouze po předchozím rozmačkání plodů rukou.

Meruňky

Palírensky zralé meruňky jsou měkké a sladké, s peckami, bez stopek a listí. Červivost, okus hmyzem a ptáky a rozpadavost plodů (rozbředlost) nevadí - jde o známku palírenské zralosti. Pozor na zapaření při skladování v uzavřených nádobách. Lze předkvašovat pouze měkké plody a po předchozím rozmačkání plodů rukou. NEVOZTE NA PALÍRNU TVRDÉ MERUŇKY ANI JE NEPŘEDKVAŠUJTE!

Broskve

Palírensky zralé broskve jsou měkké a sladké, s peckami, bez stopek a listí. Červivost, okus hmyzem a ptáky a rozpadavost plodů (rozbředlost) nevadí. Pozor na zapaření při skladování v uzavřených nádobách. Do celkového množství 360 kg s peckami jsou palírnou zpracovány spolu s meruňkami. Lze předkvašovat pouze měkké plody a po předchozím rozmačkání plodů rukou. NEVOZTE NA PALÍRNU TVRDÉ BROSKVE ANI JE NEPŘEDKVAŠUJTE!

Švestky(slivoně)

Palírensky zralé švestky (slivoně) jsou měkké a sladké, s peckami, bez stopek a listí. Mezi slivoně (švestky) patří: mirabelka-špendlík, pološvestka, slíva, ryngle-bluma, myrobalán a švestka pravá. Červivost, okus hmyzem a ptáky, rozpadavost (rozbředlost) či pozdní vysušenost plodů nevadí - jde o známku palírenské zralosti. Šárka u sladkých plodů nevadí. Pozor na zapaření při skladování v uzavřených nádobách, pytlích a taškách. Lze předkvašovat pouze měkké plody a po předchozím rozmačkání plodů rukou. NEVOZTE NA PALÍRNU TVRDÉ SLIVONĚ (ŠVESTKY) ANI JE NEPŘEDKVAŠUJTE!

Hrozny

Palírensky zralé hrozny jsou sladké, bez třapin a listí. Kyselé malé hrozny “bago” nepřebíráme, vylisované hrozny “druhák“ přebíráme po předchozí domluvě. Jako hrozny zpracujeme i různé druhy domácích ovocných vín vč. vína hroznového a vinného kalu. Do celkového množství 360 kg jsou palírnou zpracovány spolu s jablky. Lze předkvašovat pouze po předchozím rozmačkání plodů rukou a bez třapin.

Jablka

Palírensky zralá jablka jsou na skus měkká a sladká, se stopkami, bez listí a větviček. Červivost, okus hmyzem, ptáky a hlodavci nevadí - jde o známku palírenské zralosti. Nevozte na palírnu kyselá, na stromě nedozrálá či moučnatá jablka. Strupovitost, zakrslost a čerstvé otluky nevadí. Sebraná jablka nenechávejte dlouho v pytlích, taškách či nádobách, rychle se kazí a hrozí jejich zapaření či hniloba. Lze předkvašovat pouze pokud jsou předem zbavená stopek, jemně pomletá nebo rozmixovaná, jejich pouhé rozkrájení, nastrouhání či nakrouhání rozhodně nestačí! Předkvašením se jablka musí zcela ztekutit. PŘEDKVAŠOVÁNÍ JABLEK VÁM NEDOPORUČUJEME!

Hrušky

Palírensky zralé hrušky jsou na skus měkké a sladké, se stopkami, bez listí a větviček, Červivost, okus hmyzem a ptáky nevadí - jde o známku palírenské zralosti. Nevozte na palírnu na stromě nedozrálé, na skus tvrdé hrušky. Strupovitost, zakrslost, čerstvé otluky a přezrálost nevadí. Sebrané hrušky nenechávejte dlouho v pytlích, taškách či nádobách, rychle se kazí a hrozí jejich zapaření či hniloba. Lze předkvašovat pouze pokud jsou předem zbavené stopek, jemně pomleté nebo rozmixované, jejich pouhé rozkrájení, nastrouhání či nakrouhání rozhodně nestačí! Předkvašením se hrušky musí zcela ztekutit. PŘEDKVAŠOVÁNÍ HRUŠEK VÁM NEDOPORUČUJEME!


...Zpět