Sortiment ovoce k pálení
Pokud máte vážný zájem o převod Žitenické palírny od příští sezóny (2026-2027), zavolejte na telefon 777 229 956!
Pokud zprostředkujete nového provozovatele Žitenické palírny, obdržíte provizi 10.000Kč.
Ovoce dovezené na palírnu musí být:
a. čerstvé (tj. bezprostředně načesané či sebrané ze země po setřesení) nebo odborně předkvašené (viz Předkvašování ovoce)
b. palírensky zralé (tj. velmi sladké, meruňky, broskve a slivoně-švestky měkké; jablka a hrušky na skus měkké)
c. zdravé (tj. nenahnilé, neplesnivé a nezapařené)
d. čisté (tj. trávy, listí, větviček, hlíny a kamínků; třešně, višně a slivoně-švestky bez stopek, hrozny bez třapin)
Drobné čerstvé otluky, okus hmyzem a ptáky, červivost, strupovitost, skvrnitost a zakrslost u čerstvého, palírensky zralého, zdravého a čistého ovoce nevadí. Výkroje ovoce přivezte vždy odděleně!
Palírna při příjmu rozlišuje čerstvé a předkvašené ovoce k pálení.
Čerstvé ovoce k pálení je čerstvé, palírensky zralé, zdravé a čisté celé ovoce načesané či sebrané ze země po střesení a bezprostředně přivezené na palírnu.
Předkvašené ovoce k pálení je ovoce zpracované u pěstitele (zákazníka) v souladu s pravidly Předkvašování ovoce. Odborně zpracované předkvašené ovoce je na palírně přijato a smícháno s čerstvým ovocem k pálení. JABLKA A A HRUŠKY NELZE PŘEDKVAŠOVAT!
PALÍRNA NEPŘEVEZME K PÁLENÍ ČERSTVÉ ČI PŘEDKVAŠENÉ OVOCE, KTERÉ NESPLŇUJE KVALITATIVNÍ POŽADAVKY UVEDENÉ V SORTIMENTU OVOCE A PŘEDKVAŠOVÁNÍ OVOCE. NEVOZTE TAKOVÉ OVOCE NA PALÍRNU!
PŘÍJEM JABLEK A HRUŠEK, JAKO ČERSTVÉHO OVOCE (TRHANÉHO NEBO SETŘESENÉHO ZE STROMŮ ČI SEBRANÉHO ZE ZEMĚ), JE ZAHÁJEN VŽDY OD ZÁŘÍ
Kvalitativní požadavky palírny na jednotlivé druhy čerstvého ovoce:
Třešně | Palírensky zralé třešně jsou sladké, s peckami, bez stopek a listí. Červivost, okus hmyzem a ptáky nevadí - jde o známku palírenské zralosti. Pozor na zapaření při skladování v uzavřených nádobách. Do celkového množství 360 kg s peckami jsou palírnou zpracovány spolu s višněmi. Lze předkvašovat pouze bez stopek po předchozím rozmačkání plodů rukou. |
Višně | Palírensky zralé višně jsou sladké, s peckami, bez stopek a listí. Červivost, okus hmyzem a ptáky nevadí - jde o známku palírenské zralosti. Pozor na zapaření při skladování v uzavřených nádobách. Do celkového množství 360 kg s peckami jsou palírnou zpracovány spolu s třešněmi. Lze předkvašovat pouze bez stopek po předchozím rozmačkání plodů rukou. |
Meruňky | Palírensky zralé meruňky jsou na hmat měkké a sladké, s peckami, bez stopek a listí. Červivost, okus hmyzem a ptáky a rozpadavost plodů (rozbředlost) nevadí - jde o známku palírenské zralosti. Pozor na zapaření při skladování v uzavřených nádobách. Lze předkvašovat pouze měkké plody bez stopek po předchozím rozmačkání plodů rukou. NEPŘEDKVAŠUJTE TVRDÉ MERUŇKY ANI JE NEVOZTE NA PALÍRNU! |
Broskve | Palírensky zralé broskve jsou na hmat měkké a sladké, s peckami, bez stopek a listí. Červivost, okus hmyzem a ptáky a rozpadavost plodů (rozbředlost) nevadí. Pozor na zapaření při skladování v uzavřených nádobách. Do celkového množství 360 kg s peckami jsou palírnou zpracovány spolu s meruňkami. Lze předkvašovat pouze měkké plody bez stopek po předchozím rozmačkání plodů rukou. NEPŘEDKVAŠUJTE TVRDÉ BROSKVE ANI JE NEVOZTE NA PALÍRNU! |
Švestky(slivoně) | Palírensky zralé švestky (slivoně) jsou na hmat měkké a sladké, s peckami, bez stopek a listí. Mezi slivoně (švestky) patří: mirabelka-špendlík, pološvestka, slíva, ryngle-bluma, myrobalán a švestka pravá. Červivost, okus hmyzem a ptáky, rozpadavost (rozbředlost) či pozdní vysušenost plodů nevadí - jde o známku palírenské zralosti. Šárka u sladkých plodů nevadí. Pozor na zapaření při skladování v uzavřených nádobách, pytlích a taškách. Lze předkvašovat pouze měkké plody bez stopek po předchozím rozmačkání plodů rukou. NEPŘEDKVAŠUJTE TVRDÉ ŠVESTKY (SLIVONĚ) ANI JE NEVOZTE NA PALÍRNU! |
Hrozny | Palírensky zralé hrozny jsou sladké, bez třapin a listí. Kyselé malé hrozny “bago” nepřebíráme, vylisované hrozny “druhák“ přebíráme po předchozí domluvě. Jako hrozny zpracujeme i různé druhy domácích ovocných vín vč. vína hroznového a vinného kalu. Do celkového množství 360 kg jsou palírnou zpracovány spolu s jablky. Lze předkvašovat pouze bez třapin po předchozím rozmačkání plodů rukou. Příjem kalů z vína se provádí pouze v říjnu kalendářního roku. |
Jablka | PŘIJÍMAJÍ SE OD 5. 9. 2025 POUZE JAKO CELÉ ČERSTVÉ, PALÍRENSKY ZRALÉ OVOCE! NELZE PŘEDKVAŠOVAT! Palírensky zralá jablka jsou na skus měkká a sladká, se stopkami, bez listí a větviček. Červivost, okus hmyzem, ptáky a hlodavci nevadí. Průměr velikosti plodu min. 5 cm. Nevozte na palírnu kyselá, na stromě nedozrálá či moučnatá jablka. Strupovitost, zakrslost a čerstvé otluky nevadí. Sebraná jablka nenechávejte dlouho v pytlích, taškách či nádobách, rychle se kazí a hrozí jejich zapaření či hniloba. Výkroje musí být čerstvé a uloženy zvlášť. |
Hrušky | PŘIJÍMAJÍ SE OD 5. 9. 2025 POUZE JAKO CELÉ ČERSTVÉ, PALÍRENSKY ZRALÉ OVOCE! NELZE PŘEDKVAŠOVAT! Palírensky zralé hrušky jsou na skus měkké a sladké, se stopkami, bez listí a větviček. Červivost, okus hmyzem a ptáky nevadí. Průměr velikosti plodu min. 5 cm. Nevozte na palírnu na stromě nedozrálé, na skus tvrdé hrušky. Strupovitost, zakrslost, čerstvé otluky a přezrálost nevadí. Sebrané hrušky nenechávejte dlouho v pytlích, taškách či nádobách, rychle se kazí a hrozí jejich zapaření či hniloba. Výkroje musí být čerstvé a uloženy zvlášť. |